deposit - онтологија

вложи повеќе

вложат
Вид збор: Глагол, свршен
Стави, внесе пари во банка.
Албански: depozitoj, fus
Употреба: Економија

внесе повеќе

внесат
Вид збор: Глагол, свршен
Вложи пари, драгоцености (во банка).
Албански: fus, depozitoj
Употреба: Економија

депонира повеќе

депонираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Остави, остава на чување; вложи, вложува пари во банка.
Албански: deponoj
Употреба: Економија
Остави, остава свој потпис во банка.
Албански: depozitoj, deponoj
Употреба: Економија

капари повеќе

Види и: капариса (св.)
капарат
Вид збор: Глагол, свршен
капариса
Албански: kaparoj
Употреба: Економија

капариса повеќе

капарисаат
Вид збор: Глагол, свршен
Даде капар, го осигури за себе тоа што го купува.
Албански: kaparoj, kaparisë
Употреба: Економија

наталожи повеќе

Види и: таложи (несв.)
(се) наталожат
Вид збор: Глагол, свршен
Со таложење образува талог.
Албански: fundërroj

натрупа повеќе

натрупаат
Вид збор: Глагол, свршен
(се натрупа) Се насобере со трупање нешто (песок, нанос, снег).
Албански: mbledh

таложи повеќе

таложат
Вид збор: Глагол, несвршен
Слегнува надолу и ствара талог.
Постепено собира, натрупува.
(се таложи) Се одвојува од течноста и паѓа на дното во вид на талог, образува талог.

уплати повеќе

уплатат
Вид збор: Глагол, свршен
Изврши уплата.
Албански: paguaj
Употреба: Економија