depression - онтологија

депресија повеќе

мн. депресии
Вид збор: Именка, женски род
Состојба на душевна потиснатост, нерасположеност, меланхолија.
Албански: depresion
Употреба: Медицина
Економско опаѓање, индустриски застој, стопанска криза, смалување на животниот стандард.
Албански: depresion
Употреба: Економија
Област со низок атмосферски притисок.
Албански: depresion
Употреба: Физика
Област што лежи пониско од површината на морето.
Албански: depresion
Употреба: Географија

меланхолија повеќе

(едн.) меланхолијата
Вид збор: Именка, женски род
Душевно заболување коешто се изразува со беспричинска тага, нерасположение, страв, забавени душевни функции и склоност кон самоубиство.
Албански: depresion
Употреба: Медицина

понор повеќе

мн. понори
Вид збор: Именка, машки род
Место каде што водата понира под земјата.
Албански: lumë nëntokësor
Употреба: Геологија

потон повеќе

мн. потони
Вид збор: Именка, машки род
Место каде што водата понира под земјата.
Албански: vend ku uji pikiatë nën tokë
Употреба: Геологија