desert - онтологија

дезертира повеќе

дезертираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Побегне, бега од војска, своеволно напушти, напушта служење на воена обврска, воена позиција, фронт и сл.
Употреба: Воен термин

зачуми повеќе

зачумат
Вид збор: Глагол, свршен
(се зачуми) Се испусти.
Албански: zbrazet, shkretohet
Употреба: Преносно значење

испусти повеќе

испустат
Вид збор: Глагол, свршен
(се испусти) Стане пуст, остане сам.
Албански: shkret

опусти повеќе

опустат
Вид збор: Глагол, свршен
Стане пуст, празен.

опустини повеќе

опустинат
Вид збор: Глагол, свршен
Створи пустина, опустоши.
Употреба: Екологија
(се опустини) стане пустина
Употреба: Екологија

празни повеќе

празнат
Вид збор: Глагол, несвршен
Напушта нешто, заминува од некаде.
Албански: braktis, lë

продаде повеќе

продаде
Вид збор: Глагол, свршен
(се продаде) Се предаде, помине на страната на противникот, го погази своето достоинство поради користољубивост.
Албански: shes, dezertoj

пусти повеќе

пустат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се пусти) Станува пуст.
Албански: shkretohet