die - онтологија

зар повеќе

мн. зарови
Вид збор: Именка, машки род
Коскена или дрвена коцка, на чии страни се обележани со точки броевте од еден до шест, што се користи за различни игри.
Турски: zar Албански: zar

коцка повеќе

мн. коцки
Вид збор: Именка, женски род
Таков предмет на кој секоја од страните му е обележана со точки или со број од еден до шест и кој се користи во хазардни игри.
Албански: zar
ждреб
Албански: short