digest - онтологија

вари повеќе

варат
Вид збор: Глагол, несвршен
Преработување на храната во желудникот и цревата за да може организмот да ја асимилира.
Албански: tretë, bluaj
Употреба: Медицина

свари повеќе

сварат
Вид збор: Глагол, свршен
За желудник, преработува.
Албански: tretet
Употреба: Медицина
сфати, разбере, усвои
Албански: mësoj
Употреба: Преносно значење

сомеле повеќе

сомелат
Вид збор: Глагол, свршен
За желудник - преработи храна.
Албански: bluaj
Употреба: Медицина

соџвака повеќе

соџвакаат
Вид збор: Глагол, свршен
усвои, свари
Албански: përpunoj, mbllaçit
Употреба: Преносно значење
Примери:
Го соџвака добро материјалот.