dimension - онтологија

величина повеќе

мн. величини
Вид збор: Именка, женски род
Општо име за количествен однос меѓу математички или физички објекти (должина, маса, време).
Албански: dimension
Употреба: Математика , Физика

габарит повеќе

(едн.) габаритот
Вид збор: Именка, машки род
димензии на објект
Албански: përmasë, shtrirje
Примери:
Не можев со мојот габарит да се видам во деминутив.

димензија повеќе

мн. димензии
Вид збор: Именка, женски род
Простирање на телата (по должина, ширина, височина).
Албански: dimension, përmasë

размер повеќе

мн. размери
Вид збор: Именка, машки род
Степен на развојот, големина на некоја појава, настан и сл.
Албански: dimension
Примери:
Какви размери зеде востанието?