diminish - онтологија

згута повеќе

Види и: згутави (св.)
(се) згутат
Вид збор: Глагол, свршен
(се) згутави

згутави повеќе

(се) згутават
Вид збор: Глагол, свршен
(се) стутули

омали повеќе

омалат
Вид збор: Глагол, свршен
Стане мало, се смали.
Албански: zvogëloj

повлече повеќе

повлечат
Вид збор: Глагол, свршен
(се повлече) Престане да се шири, да се развива.
Албански: u tërhoq

помрачи повеќе

помрачат
Вид збор: Глагол, свршен
Одземе или намали важност, углед, слава и сл.
Албански: zvogëloj
Употреба: Преносно значење

поублажи повеќе

поублажат
Вид збор: Глагол, свршен
(се поублажи) Се ублажи малку, донекаде.
Албански: zbus, pakësoj

смали повеќе

смалат
Вид збор: Глагол, свршен
(се смали) Стане помал по сила, интензитет, степен.
Албански: zvogëloj

спадне повеќе

спаднат
Вид збор: Глагол, свршен
Стане помал, понизок.
Албански: zvogëlohet
Примери:
Му спадна веќе отокот.