direct - онтологија

директен повеќе

директни
Вид збор: Придавка
Што е поврзан, што се прави без посредник.
Албански: i drejtpërdrejtë
За превозно средство - што врши превоз без застанување на попатни станици.
Албански: direkt
Употреба: Транспорт

диригира повеќе

диригираат
Вид збор: Глагол, несвршен
Управува со постапките на некого.
Албански: dirigjoj
Употреба: Преносно значење

изрежира повеќе

Види и: режира (св. и несв.)
изрежираат
Вид збор: Глагол, свршен
Режира сценско или филмско дело.
Албански: bëj regji
Употреба: Сцена

личен повеќе

лични
Вид збор: Придавка
Што се остварува без посредник.

наврати повеќе

навратат
Вид збор: Глагол, свршен
Насочи, скршне.
Албански: drejtoj

напери повеќе

наперат
Вид збор: Глагол, свршен
Насочи, наврти пушка, топ, стрела, поглед кон некого, кон нешто.

насочи повеќе

насочат
Вид збор: Глагол, свршен
Сосредоточи кон нешто.
Албански: drejtoj
(се насочи) Се упати во некоја насока.
Албански: drejtoj

незаобиколен повеќе

незаобиколниот
Вид збор: Придавка
Што се прави без заобиколување.

непосреден повеќе

непосредниот
Вид збор: Придавка
Што се остварува, се случува без посредување.

оправи повеќе

оправат
Вид збор: Глагол, свршен
Насочи во одреден правец.
Албански: direkt

отворен повеќе

отворени
Вид збор: Придавка
неприкриен, јавен
Албански: i drejtë

отправи повеќе

отправат
Вид збор: Глагол, свршен
Испрати, упати во одредена насока.
Албански: dërgoj, drejtoj

поупати повеќе

Види и: упати (св.)
поупатат
Вид збор: Глагол, свршен
Упати некого малку, донекаде во нешто.
Албански: udhëzoj, drejtoj

право повеќе

Вид збор: Прилог
Директно непосредно, точно.
Албански: saktësisht

прикова повеќе

приковаат
Вид збор: Глагол, свршен
Впери, насочи поглед, очи кон некого, кон нешто.
Албански: gozhdoj, drejtoj

режира повеќе

режираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Изврши, врши режија на некоја драма, опера, филм и сл.
Француски: régir Албански: bëj regji
Употреба: Сцена
Намести, мести нешто против некого.
Француски: régir Албански: regjisoj
Употреба: Пејоратив

сосредоточи повеќе

сосредоточат
Вид збор: Глагол, свршен
Насочи исклучиво во некого, на нешто.
Албански: drejtpërdrejt

упати повеќе

упатат
Вид збор: Глагол, свршен
Назначи пат, правец на некого.
Албански: drejtoj, udhëzoj
насочи
Албански: udhëzoj
(се упати) Се упатија накај мене.
Албански: drejtoj, nisë

упатува повеќе

Види и: упати (св.)
упатуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
упати
Албански: drejtoj, udhëzoj
(се упатува) се упати
Албански: drejtohem, udhëzohem

управи повеќе

управат
Вид збор: Глагол, свршен
насочи, сврти
Албански: drejtoj, udhëzoj
Примери:
Ги управија топовите во црквата.

управува повеќе

управуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се управува) се насочува
Албански: drejtoj
(се управува) се завртува
Албански: drejtoj

устреми повеќе

устремат
Вид збор: Глагол, свршен
Нагло упати, насочи во определен правец.
Албански: drejtoj
(се устреми) Нагло се упати, се насочи во определен правец.
Албански: drejtohem

фати повеќе

фатат
Вид збор: Глагол, свршен
Тргне, се упати некаде.
Албански: filloi rrugë