direction - онтологија

координата повеќе

мн. координати
Вид збор: Именка, женски род
насоки, ориентации
Албански: koordinatë, drejtim

курс повеќе

мн. курсеви
Вид збор: Именка, машки род
Насока, линија на дејствување на партија, организација и сл.
Албански: kurs, drejtim

линија повеќе

мн. линии
Вид збор: Именка, женски род
Правец, насока, начин на дејcтвување.
Албански: drejtim
Употреба: Преносно значење

насока повеќе

мн. насоки
Вид збор: Именка, женски род
Правец на движење или на некое друго дејство.
Албански: kahje, drejtim

посока повеќе

мн. посоки
Вид збор: Именка, женски род
насока

правец повеќе

мн. правци
Вид збор: Именка, машки род
Замислена линија на движење насочена кон определена цел.
Албански: drejtim

страна повеќе

мн. страни
Вид збор: Именка, женски род
правец
Албански: drejtim

управеност повеќе

Вид збор: Именка, женски род
насоченост