disable - онтологија

вуложи повеќе

(се) вуложат
Вид збор: Глагол, свршен
Стане улог, добие телесен физички недостаток, мана.

инвалидизира повеќе

инвалидизираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Направи, прави некого инвалид.
Употреба: Медицина

испосакати повеќе

испосакатат
Вид збор: Глагол, свршен
(се испосакати) Стане сакат.
Албански: sakatos, gjymtoj

онеспособи повеќе

онеспособат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи неспособен (за работа или активност).
Албански: paaftësoj

сакати повеќе

сакатат
Вид збор: Глагол, несвршен
Повредува рака или нога.
Албански: sakatos
Употреба: Медицина

сакатиса повеќе

Види и: осакати (св.)
сакатисаат
Вид збор: Глагол, свршен
осакати
Примери:
Другите ги сакатисаа од мавање.