disabled - онтологија

алипен повеќе

алипниот
Вид збор: Придавка
Што е накажан, сакат, повреден, оштетен.
Употреба: Разговорно

недугав повеќе

недугавиот
Вид збор: Придавка
Што има некаков недуг.

онеспособен повеќе

Види и: онеспособи (св.)
онеспособени
Вид збор: Придавка
(глаг. прид.) онеспособи

осакатен повеќе

осакатениот
Вид збор: Придавка
Што станал сакат.
Употреба: Медицина

попречен повеќе

попречниот
Вид збор: Придавка
(глаг. прид. од попречи) Што има телесни пречки.

сакат повеќе

сакати
Вид збор: Придавка
Кој е со повредена рака или нога.
Турски: sakat
Употреба: Медицина

сакато повеќе

Вид збор: Прилог
сакат

хендикепиран повеќе

Види и: хендикепира (св. и несв.)
хендикепирани
Вид збор: Придавка
Со физички или ментален недостаток.
Употреба: Медицина