discount - онтологија

дисконт повеќе

мн. дисконти
Вид збор: Именка, машки род
Каматен процент што се одбива при купување меница, чек со уште непристигнат рок на плаќање.
Албански: zbritje
Употреба: Економија
Продавница во која стоката се продава по намалени цени, се плаќа на рати и се даваат други олеснувања.
Албански: zbritje
Употреба: Економија

евтинија повеќе

(едн.) евтинијата
Вид збор: Именка, женски род
Состојба на ниски цени на стоките.
Албански: lirim
Употреба: Економија

попуст повеќе

мн. попусти
Вид збор: Именка, машки род
Намалување, снижување на цената, делот од цената за кој е намалена.
Албански: zbritje
Употреба: Економија

рабат повеќе

мн. рабати
Вид збор: Именка, машки род
Попуст од продажната цена.
Албански: rabat
Употреба: Економија

сконто повеќе

(едн.) сконтото
Вид збор: Именка, среден род
Попуст на цената ако купувачот плаќа однапред.
Албански: zbritje
Употреба: Економија