disentangle - онтологија

одвои повеќе

одвојат
Вид збор: Глагол, свршен
Оддели едно нешто од друго.
Албански: ndaj, veçoj

одврзе повеќе

одврзат
Вид збор: Глагол, свршен
Отплетка, размрси нешто заплеткано, замрсено.
Албански: veçoj
Употреба: Преносно значење

одмрси повеќе

одмрсат
Вид збор: Глагол, свршен
Доведе нешто смрсено во претходна состојба.
(се одмрси) Нешто смрсено дојде во претходна состојба.

отплетка повеќе

отпеткаат
Вид збор: Глагол, свршен
Размрси нешто што е заплеткано.
Расчисти, уреди, доведе во ред.
(се отплетка) Сам размрси, се ослободи од нешто што е околу него.

отсукува повеќе

Види и: отсуче (св.)
отсукуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
отсука, отсуче

отсуче повеќе

отсучат
Вид збор: Глагол, свршен
Развие, одвитка, отплетка нешто усукано, исукано.

поразмрси повеќе

Види и: размрси (св.)
поразмрсат
Вид збор: Глагол, свршен
Размрси малку, донекаде нешто замрсено, заплеткано (конец, преѓа, коса).

размотка повеќе

размоткаат
Вид збор: Глагол, свршен
Развие нешто размотано.

размрси повеќе

размрсат
Вид збор: Глагол, свршен
Разврзе, расплете, размота нешто замрсено.
Албански: zgjidh
(се размрси) За нешто замрсено - се разврзе, се расплете.
Албански: zgjidhet

раскачи повеќе

раскачат
Вид збор: Глагол, свршен
Откачи, отплетка нешто закачено, замрсено.
Употреба: Разговорно

расплете повеќе

расплетат
Вид збор: Глагол, свршен
Размрси нешто заплетено.
Албански: shkoklavis
Употреба: Преносно значење

расплетка повеќе

расплеткаат
Вид збор: Глагол, свршен
Отплетка, одмрси нешто заплеткано, замрсено.
(се расплетка) Се отплетка самото.

расуче повеќе

расучат
Вид збор: Глагол, свршен
Развие нешто усукано, намотано.
Албански: shpërdredh
Примери:
Го расука конецот.