dish - онтологија

каленица повеќе

мн. каленици
Вид збор: Именка, женски род
Земјен сад во вид на чинија.

саде повеќе

Види и: сад (м.)
мн. садиња
Вид збор: Именка, среден род
сад
Употреба: Деминутив

тепсија повеќе

мн. тепсии
Вид збор: Именка, женски род
Голем и плиток калаисан бакрен сад во кој се пече обично зелник, пита, погача.
Турски: tepsi
Употреба: Разговорно

тепсиче повеќе

мн. тепсичиња
Вид збор: Именка, среден род
тепсија
Употреба: Деминутив

чаркија повеќе

мн. чаркии
Вид збор: Именка, женски род
тепсија
Употреба: Архаизам