distribution - онтологија

дистрибуција повеќе

мн. дистрибуции
Вид збор: Именка, женски род
Распределба, поделба на нешто по делови.
Албански: diatribuim, shpërndarje
разместување, распоредување
Албански: shpërndarje

раздавање повеќе

Види и: раздава (несв.)
(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
раздава
Примери:
Меси леб за раздавање.

разнос повеќе

Вид збор: Именка, машки род
разнесување, испорака

расподелба повеќе

Вид збор: Именка, женски род
поделба, делба, распределба

расподелување повеќе

Вид збор: Именка, среден род
разделување, распределување

распределба повеќе

Вид збор: Именка, женски род
распределување, распоред, разместување
Албански: shpërndarje
Примери:
Кој треба да изврши распределба?
Во економијата - процес на разделување на готовиот производ во општеството.
Албански: shpërndarje
Употреба: Економија
Примери:
Распределба според трудот.

распределеност повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Состојба на тоа што е распределено.

распределување повеќе

Вид збор: Именка, среден род
(се) распределува