do - онтологија

врши повеќе

вршат
Вид збор: Глагол, несвршен
Прави, исполнува некоја работа или некоја задача.
Албански: bëј, kryej

прави повеќе

прават
Вид збор: Глагол, несвршен
Во состав со разни именки означува исто нешто како и глаголот образуван од именка.
Албански: bëj

рече повеќе

речат
Вид збор: Глагол, свршен
Изведе некое движење; изврши нешто.
Албански: bëj
Употреба: Разговорно

устори повеќе

усторат
Вид збор: Глагол, свршен
направи
Употреба: Дијалектен збор
Примери:
Царот се чудил што да устори.

учини повеќе

учинат
Вид збор: Глагол, свршен
направи, стори
Употреба: Дијалектен збор