dog - онтологија

кутале повеќе

Види и: куче (ср.)
мн. куталиња
Вид збор: Именка, среден род
куче

кутре повеќе

Види и: куче (ср.)
мн. кутриња
Вид збор: Именка, среден род

куче повеќе

мн. кучиња
Вид збор: Именка, среден род
Домашно животно што лае и обично има улога на чувар.
Латински: Саniѕ familiаriѕ Српски: пас Албански: qen Бугарски: куче Грчки: σκυλί
Употреба: Зоологија

пес повеќе

мн. пци
Вид збор: Именка, машки род
Едно од најстарите домашни животна.
Латински: Canis familiaris Албански: qen
Употреба: Зоологија