doubt - онтологија

двомисли повеќе

Види и: двоуми (несв.)
двомислат
Вид збор: Глагол, несвршен
двоуми

ломи повеќе

ломат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се ломи) се колеба, се двоуми
Албански: hamendem, druhem
Употреба: Преносно значење

лута повеќе

лутаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Нема сигурност во определбата, се колеба, се двоуми.
Албански: hamendem

недоумева повеќе

недоумеваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Се наоѓа, е во недоумица.

поколеба повеќе

поколебаат
Вид збор: Глагол, свршен
(се поколеба) Стане нерешителен, изгуби самоувереност.
Албански: dyshoj

посомнева повеќе

(се) посомневат
Вид збор: Глагол, свршен
Изрази сомнеж, недоверба кон некого или кон нешто.

сомнева повеќе

(се) сомневаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Испитува сомнение во вистинитоста на нешто; не верува, нема полна доверба во некого.
Примери:
Не се сомневам воопшто во успехот на акцијата.

чека повеќе

чекаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Стои, се вртка, се бави, се колеба, се премислува.
Албански: dyshon