doze - онтологија

дреме повеќе

дремат
Вид збор: Глагол, несвршен
Спие во плиток сон.
Албански: një sy gjumë
(ми, ти, му... се дреме) Чувствувам дремка, имам потреба од дремка.
Албански: një sy gjumë

завене повеќе

завенат
Вид збор: Глагол, свршен
Прилегне, дремне.
Албански: dremis, kotem
Употреба: Преносно значење

изнадреме повеќе

Види и: надреме (св.)
(се) изнадремат
Вид збор: Глагол, свршен
Се надреме многу, во доволна, голема мера.

надреме повеќе

Види и: дреме (несв.)
надремат
Вид збор: Глагол, свршен
Дреме доволно.

одреме повеќе

одремат
Вид збор: Глагол, свршен
Помине малку време во дремење.

подреме повеќе

подремат
Вид збор: Глагол, свршен
Дреме малку или кратко време.

подремне повеќе

Види и: подреме (св.)
подремнат
Вид збор: Глагол, свршен
подреме

превене повеќе

превенат
Вид збор: Глагол, свршен
придреме, прилегне

предреме повеќе

предремат
Вид збор: Глагол, свршен
Помине извесно време во дремење; малку подреме.

придреме повеќе

придремат
Вид збор: Глагол, свршен
Дремне малку.

соспие повеќе

Вид збор: Глагол, свршен
(само во 3 л. едн.) ми се приспие
Примери:
Брзо ќе им се соспие на децата.