drive - онтологија

води повеќе

водат
Вид збор: Глагол, несвршен
Тера, спроведува некого под принуда.
Албански: shpie

вози повеќе

возат
Вид збор: Глагол, несвршен
Управува некое превозно средство.
Албански: ngas, drejtoj
Оди, се движи, сообраќа (за возило).
Албански: ngas, vozis

довезе повеќе

довезат
Вид збор: Глагол, свршен
Донесе, доведе некого или нешто со помош на превозно средство.
Албански: dërgon
(се довезе) Допатува, пристигне некаде со помош на превозно средство.
Албански: dërgon

довози повеќе

довозат
Вид збор: Глагол, свршен
Извози до крај; заврши со возењето.

дотера повеќе

дотераат
Вид збор: Глагол, свршен
За животно - доведе со терање да стигне на некое место.
Албански: lëviz
За човек - принуди некого со терање да дојде, да стигне на некое место.
Албански: lëviz

забере повеќе

заберат
Вид збор: Глагол, свршен
За добиток - потера да оди некаде.
Албански: ngas

завози повеќе

Види и: вози (несв.)
завозат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да вози.
Употреба: Транспорт

затера повеќе

Види и: тера (несв.)
затераат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да тера, да гони.
Албански: vozis

извози повеќе

извозат
Вид збор: Глагол, свршен
Вози до крај, целосно.
Албански: udhëtoj, vozis deri në fund

издотера повеќе

Види и: дотера (св.)
издотераат
Вид збор: Глагол, свршен
Дотера во голем број добиток.
Албански: shpie

изнавози повеќе

Види и: навози (св.)
изнавозат
Вид збор: Глагол, свршен
(се изнавози) Се навози доволно (со превозно средство).
Албански: vozis mjaft

истера повеќе

истераат
Вид збор: Глагол, свршен
Извади добиток на пасење.
Албански: ngjaj
Избрка некого од некаде.
Албански: dëboj

навози повеќе

навозат
Вид збор: Глагол, свршен
Надонесе многу нешто со возење.
Албански: sjell me vozitje

надотера повеќе

надотераат
Вид збор: Глагол, свршен
Дотера многу, во голем број.
Албански: sjell shumë, bie
Дотера многу, нагизди многу некого.
Албански: sjell, bie

одвезе повеќе

одвезат
Вид збор: Глагол, свршен
Пренесе, однесе некого или нешто со возење.
Албански: transportoj
(се одвезе) Замине, отпатува со возило.
Албански: çoj, dërgoj

отера повеќе

Види и: тера (несв.)
отераат
Вид збор: Глагол, свршен
Истера добиток на пасење.
Албански: ngas

отфрли повеќе

отфрлат
Вид збор: Глагол, свршен
Префрли со превозно средство.
Албански: hedh, çoj
Употреба: Разговорно

повози повеќе

повозат
Вид збор: Глагол, свршен
Вози некого маку, кратко време.
Албански: vozis shkurt
(се повози) Помине некое време возејќи се.
Албански: vozitet

погон повеќе

мн. погони
Вид збор: Именка, машки род
Сила што движи нешто.
Албански: forcë lëvizëse
Употреба: Технологија

потера повеќе

потераат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да гони некого или нешто.
Албански: ndjek, ngas
Тера малку, кратко време.
Албански: çoi

провози повеќе

Види и: вози (несв.)
(се) провозат
Вид збор: Глагол, свршен
Вози малку, помине краток пат возејќи.
(се провози) Се вози малку, помине краток пат возејќи се.

тера повеќе

тераат
Вид збор: Глагол, несвршен
За добиток и превозно средство со спрегнат добиток.
Албански: ngas
Води некого пред себе, присилувајќи го да оди напред.
Албански: udhëheq

шофира повеќе

шофираат
Вид збор: Глагол, несвршен
Тера, управува автомобил.