drum - онтологија

барабан повеќе

мн. барабани
Вид збор: Именка, машки род
Ударен музички инструмент со цилиндрична форма, обложен од двете страни со кожа.
Албански: trumpetë
Употреба: Музика и танц
Дел од машина, апарат во вид на цилиндер.
Албански: daulle, çikrik
Употреба: Технологија

барабани повеќе

барабанат
Вид збор: Глагол, несвршен
Удира на барабан.

думка повеќе

думкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Удира, тропа по нешто.
Албански: trokas, godas

забаботи повеќе

забаботат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да баботи.

забарабани повеќе

забарабанат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да барабани.
Албански: fillon të trompetoj
Почне да тропа, да испушта звуци поради удар на нешто.
Албански: fillon të trokas. të tingëllon
Употреба: Преносно значење

забувта повеќе

Види и: бувта (несв.)
забувтаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да бувта.

задумка повеќе

задумкаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да думка.

заклопоти повеќе

Види и: клопоти (несв.)
заклопотат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да клопоти, да тропа.

затупа повеќе

затупаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да тупа.
Албански: gjëmon, mshoj daulles

затупка повеќе

затупкаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да тупка.
Албански: fillon të qëlloj daullen

лупка повеќе

лупкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Удира, тропа по малку.

натропа повеќе

Види и: тропа (несв.)
натропаат
Вид збор: Глагол, свршен
(се натропа) Со тропање се задоволи.
Албански: trokas
Употреба: Преносно значење , Разговорно

растапани повеќе

(се) растапанат
Вид збор: Глагол, свршен
За срце - почне силно да чука.
Употреба: Разговорно

раступа повеќе

Види и: тупа (несв.)
(се) раступаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне силно да лупа, удира, тропа.
Албански: trokas fort
Примери:
Што сте се раступале толку, не гледате дека спијат луѓето?

таламбас повеќе

Вид збор: Именка, машки род
Вид тапан од метална полутопка.

тапан повеќе

мн. тапани
Вид збор: Именка, машки род
Македонски народен ударен инструмент, направен од буково, оревово или костеново дрво и покриен со штавена овча или козја кожа од двете страни.
Употреба: Музика и танц
Примери:
(разг.) Се надул како еѓупски тапан.

тапанче повеќе

мн. тапанчиња
Вид збор: Именка, среден род
тапан
Албански: daulle
Употреба: Деминутив , Музика и танц
Дел од внатрешното уво.
Албански: timpan
Употреба: Анатомија

трембет повеќе

Вид збор: Именка, машки род
барабан
Примери:
(нар.поез.) Комар ми свирка свиреше / жаба трембетот биеше.

тремпете повеќе

Вид збор: Именка, среден род
барабан
Примери:
Бие тремпете.

тупка повеќе

Види и: тупа (несв.)
тупкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
За тапан - чука.
Албански: zukat
Употреба: Деминутив , Музика и танц