dry - онтологија

засуши повеќе

Види и: суши (несв.)
засушат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи да стане сув, да изгуби влага.
Албански: thaj
Стане сув, без влага.
Албански: thahet
Почне нешто да суши.
Албански: thaj
(се засуши) Се исуши, стане сув.
Албански: thahet
(се засуши) За усни, грло - изгуби влажност.
Албански: thahet

избрише повеќе

Види и: брише (св. и несв.)
избришат
Вид збор: Глагол, свршен
(се избрише) се исуши
Албански: fshij

исуши повеќе

Види и: суши (несв.)
исушат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи нешто да биде суво.
Албански: thaj
(се исуши) Стане сув.
Албански: than
(се исуши) За растение - овене.
Албански: than

обрише повеќе

Види и: избрише (св.)
(се) обришат
Вид збор: Глагол, свршен
се избрише

пае повеќе

пајат
Вид збор: Глагол, несвршен
Суши, проветрува рибарска мрежа.
Албански: thaj, ter
Употреба: Дијалектен збор

подгори повеќе

подгорат
Вид збор: Глагол, свршен
За растение - се исуши делумно, подвене.
Албански: thahet

подзасуши повеќе

Види и: засуши (св.)
подзасушат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи донекаде сув.
Албански: thaj
Стане донекаде сув, изгуби влага во ограничена мера.
Албански: thaj
(се подзасуши) Се засуши малку, донекаде.
Албански: thaj

подисуши повеќе

Види и: исуши (св.)
подисушат
Вид збор: Глагол, свршен
Исуши малку, набрзина или само донекаде.
Албански: thaj, ter
(се подисуши) Се исуши малку, набрзина или само донекаде, нецелосно.
Албански: thahet, teret

поисуши повеќе

Види и: исуши (св.)
поисушат
Вид збор: Глагол, свршен
Исуши малку или уште малку.
Албански: thaj, ter
(се поисуши) Се исуши малку или уште малку.
Албански: thaj, ter

посуши повеќе

Види и: суши (несв.)
посушат
Вид збор: Именка, множина
Суши некое време.
Албански: thaj, ter ca kohë
(се посуши) Се суши некое време.
Албански: thahet, teret ca kohë

потсуши повеќе

потсушат
Вид збор: Глагол, свршен
Исуши малку, донекаде.
Албански: thaj, ter pak
(се потсуши) Се исуши малку, донекаде.
Албански: thahem, terem pak

сув повеќе

суви
Вид збор: Придавка
Кој не е натопен, мокар.
Албански: i thatë, i tharë
Кој не е влажен.
Албански: i thatë, i tharë
Кој останал без вода.
Албански: i thatë, i tharë
Кој нема воопшто или има недоволно влажност.
Албански: i thatë, i tharë
За време во кое нема доволно количество врнежи.
Албански: e thatë, i tharë
Кој дејствува или се произведува при отсуство на влага.
Албански: i thatë, i tharë
Употреба: Технологија
без плунка, без шлајм
Албански: i thatë, i tharë
Употреба: Медицина
Кој не е мрсен.
Албански: i thatë, i tharë
Лишен од душевна топлина, непречеклив.
Албански: i tharët
Употреба: Преносно значење

сувее повеќе

сувеат
Вид збор: Глагол, несвршен
Станува сув.

сувикав повеќе

сувикавиот
Вид збор: Придавка
Што е сосема сув.

сувичок повеќе

сувички
Вид збор: Придавка
(за предмет) Доста, прилично сув.
Употреба: Деминутив

суво повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
Место каде што нема кал, вода и сл.
Албански: thatësi

суво повеќе

Вид збор: Прилог
Што не е водено, мокро, влажно.
Што е без врнежи.
непречекливо, нељубезно, здржано
без живост, без изразност

сушен повеќе

сушени
Вид збор: Придавка
За време на кој нема или има недоволно врнежи.
Албански: i thatë, i tharë
Употреба: Екологија
Над кој се ретки врнежите.
Албански: i thatë, i tharë
Употреба: Географија

суши повеќе

сушат
Вид збор: Глагол, несвршен
Прави нешто водено, влажно, сурово да стане суво; одведува вода.
Албански: thaj, teri
(само во 3 л.) Прави нешто да стане премногу суво.
Албански: terë
(се суши, само во 3 л.) За нешто водено, влажно, сурово: станува суво.
Албански: thahet, teret