dry out - онтологија

прегори повеќе

прегорат
Вид збор: Глагол, свршен
За сонце - изгори, исуши (нивје, посеви).
Албански: djeg, shkrumboj, thaj
Употреба: Екологија

пресекне повеќе

пресекнат
Вид збор: Глагол, свршен
За извор, вода, река - престане да тече.
Албански: shterr

престане повеќе

престанат
Вид збор: Глагол, свршен
пресуши, секне
Албански: shterr, ndërprej
Употреба: Дијалектен збор , Народна поезија

пресуши повеќе

пресушат
Вид збор: Глагол, свршен
За река, езеро, вода - стане сув, безводен.
Албански: thahet
За очи - изгуби влажност.
Албански: thahet
Исуши повеќе од потребното.
Албански: thahet
(се пресуши) Стане сув.
Албански: thahet