duck - онтологија

залегне повеќе

залегнат
Вид збор: Глагол, свршен
Легне, се спружи на земја, обично за да се скрие од некого или од нешто.
Албански: shtrihet

пајка повеќе

мн. пајки
Вид збор: Именка, женски род
патка, шатка
Латински: Anas
Употреба: Зоологија

панија повеќе

мн. пании
Вид збор: Именка, женски род
пајка, патка, шатка
Латински: Anas
Употреба: Архаизам , Зоологија

патица повеќе

Види и: патка (ж.)
мн. патици
Вид збор: Именка, женски род
патка, пајка, шатка

патка повеќе

мн. патки
Вид збор: Именка, женски род
пајка, шатка
Латински: Аnаѕ
Употреба: Зоологија

шатка повеќе

мн. шатки
Вид збор: Именка, женски род
домашна птица
Латински: Anas domestica Албански: rosë
Употреба: Зоологија
Примери:
Тој одгледува шатки.
дива птица
Латински: Anas boschas Албански: rosë
Употреба: Зоологија
Примери:
Шатките се нуркаа во барата.