dunk - онтологија

брца повеќе

брцаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Става нешто во некоја течност, најчесто во вода.
Албански: ngjyej
Ја вовлекува раката во нешто.
Албански: njgjyej
(се брца) се потопува
Албански: zhyt

брцка повеќе

Види и: брца (несв.)
брцкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
брца
Употреба: Деминутив

брцне повеќе

брцнат
Вид збор: Глагол, свршен
Стави, потопи нешто во некоја течност, најчесто вода.
Албански: zhyt
(се брцне) се потопи
Албански: zhyt

брчка повеќе

брчкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Топи, потопува, шумно капе во вода.
Албански: fundos, përmbyt
(се брчка) Шумно се потопува, се капе во вода.
Албански: zhytet, fundoset

домака повеќе

Види и: мака (несв.)
домакаат
Вид збор: Глагол, свршен
Заврши со макањето.

замака повеќе

замакаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да мака, да потопува парче леб во храна.

замаца повеќе

Види и: маца (несв.)
замацаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да маца, да потопува.
Албански: zhyt, ngjyj

измака повеќе

Види и: мака (несв.)
измакаат
Вид збор: Глагол, свршен
Изеде со макање до крај, целосно.
Албански: ngjyej
Употреба: Гастрономија

мака повеќе

макаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Потопува парче леб во храна.
Албански: ngjyj
Употреба: Гастрономија

маца повеќе

Види и: мака (несв.)
мацаат
Вид збор: Глагол, несвршен
мака, потопува
Албански: zhyt, ngjyj

мацне повеќе

Види и: мака (несв.)
мацнат
Вид збор: Глагол, свршен
потопи
Употреба: Деминутив

намака повеќе

намакаат
Вид збор: Глагол, свршен
Со макнување земе, нанесе јадење на леб.

поомака повеќе

Види и: омака (св.)
поомакаат
Вид збор: Глагол, свршен
Омака, омаца, извалка малку.