dust - онтологија

магла повеќе

мн. магли
Вид збор: Именка, женски род
Нешто што личи на магла, облак, прашина, чад.
Албански: pluhur

облак повеќе

мн. облаци
Вид збор: Именка, машки род
Густа маса од ситни честички (прав, чад) што се движи низ воздухот.
Албански: pluhur

пепел повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
прашина
Албански: hi, pluhur
Употреба: Разговорно

прав повеќе

мн. правови
Вид збор: Именка, машки род
Множество од ситни честички, кои поради својата мала тежина лебдат во воздухот и паѓаат на површината.
Албански: pluhur
Употреба: Екологија
Множество од ситни честички вода или снег.
Албански: pluhur
Употреба: Екологија

прашина повеќе

Види и: прав (м.)
мн. прашини
Вид збор: Именка, женски род
прав
Албански: pluhur
Употреба: Екологија , Разговорно
Примери:
Тенка прашина.