duty - онтологија

должност повеќе

мн. должности
Вид збор: Именка, женски род
Тоа што мора или треба да се направи.
Албански: detyrë, obligim
работа, служба, професија
Албански: detyrë, profesion

намет повеќе

мн. намети
Вид збор: Именка, машки род
Тоа што е наметнато, наложено; парична давачка.
Албански: tatim, taksë
Употреба: Административен термин , Економија

обврска повеќе

мн. обврски
Вид збор: Именка, женски род
Определена работа, задача, должност чиешто извршување обврзува некого.
Албански: detyrë

одговорност повеќе

мн. одговорности
Вид збор: Именка, женски род
Должност, обврска, примена важна задача.
Албански: detyrë

работа повеќе

мн. работи
Вид збор: Именка, женски род
должност, надлежност
Албански: detyrë
Употреба: Преносно значење

служба повеќе

мн. служби
Вид збор: Именка, женски род
Работа, должност на службеник.
Албански: shërbim
службен долг
Албански: detyrë
Употреба: Разговорно