dwarf - онтологија

кепец повеќе

мн. кепеци
Вид збор: Именка, машки род
Човек со неприродно низок раст.

кусе повеќе

мн. кусиња
Вид збор: Именка, среден род
Човек со мал раст.
Албански: xhuxh, shkurtabiq

кускундале повеќе

Види и: кускуле (м.)
мн. кускундалиња
Вид збор: Именка, машки род
кускуле
Употреба: Иронично

пузе повеќе

мн. пузиња
Вид збор: Именка, среден род
Човек со многу низок раст.

цуце повеќе

Вид збор: Именка, среден род
кепец, човече

џинка повеќе

мн. џинки
Вид збор: Именка, женски род
Назив за мал, сите човек, човече, кепец, џуџе.
Албански: shkurtabiq

џинороз повеќе

мн. џинорози
Вид збор: Именка, машки род
Назив за ситен човек, човече, кепец, џуџе.
Албански: xhuxh
Употреба: Пејоратив , Преносно значење

џоџе повеќе

мн. ноти
Вид збор: Именка, среден род
џуџе
Употреба: Дијалектен збор

џуџе повеќе

мн. џуџиња
Вид збор: Именка, среден род
кепец, човече
Турски: cüce
Примери:
Снежана и седумте џуџиња.