eat - онтологија

апне повеќе

Види и: апе (несв.)
апнат
Вид збор: Глагол, свршен
Покасне малку.
Албански: ushqehet

дојаде повеќе

Види и: јаде (несв.)
дојадат
Вид збор: Глагол, свршен
Заврши со јадењето.
Албански: mbaroj së ngrëni
(ми, ти, му се дојаде) Ми дојде желба за јадење, ми се пријаде.
Албански: më hahet
Употреба: Безлично

зајаде повеќе

зајадат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да јаде.
Албански: ushqehem

закаса повеќе

Види и: каса (несв.)
закасаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да каса, да јаде.
Албански: kafshon, han

изнагости повеќе

Види и: нагости (св.)
изнагостат
Вид збор: Глагол, свршен
(се изнагости) Се најаде.
Албански: haj, gostitem

изнајаде повеќе

Види и: најаде (св.)
изнајадат
Вид збор: Глагол, свршен
(се изнајаде) Се најаде.
Албански: ngopem, haj

јаде повеќе

јадат
Вид збор: Глагол, несвршен
Внесува храна во организмот, се храни.
Албански: ha, ushqej
нагризува, уништува
Албански: ha
(се јаде) Се јадосува, се лути во себе.
Албански: hahem

кркне повеќе

кркнат
Вид збор: Глагол, свршен
Изеде или испие нешто набрзина.
Албански: ha me ngutje
Употреба: Разговорно

лиже повеќе

лижат
Вид збор: Глагол, несвршен
Јаде малку.
Албански: ushqehet
Употреба: Преносно значење

мазне повеќе

мазнат
Вид збор: Глагол, свршен
изеде
Употреба: Разговорно

папа повеќе

папаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Детински за јаде.

поднајаде повеќе

Види и: најаде (св.)
(се) поднајадат
Вид збор: Глагол, свршен
Се најаде малку, донекаде.

појаде повеќе

појадат
Вид збор: Глагол, свршен
Јаде малку, кратко време.
Албански: haj pak

понајаде повеќе

Види и: најаде (св.)
(се) понајадат
Вид збор: Глагол, свршен
Се најаде во мала или во поголема, доволна мера.

понахрани повеќе

Види и: нахрани (св.)
понахранат
Вид збор: Глагол, свршен
(се понахрани) Се нахрани малку, донекаде.

поткасне повеќе

поткаснат
Вид збор: Глагол, свршен
Касне, изеде малку храна.
Албански: haj

похрани повеќе

похранат
Вид збор: Глагол, свршен
(се похрани) Се храни малку, некое време.
Албански: ha, ushqej
Употреба: Гастрономија

пројаде повеќе

Види и: јаде (несв.)
пројадат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да јаде за првпат или по определен прекин.
Албански: haj, ushqehem
Изеде сѐ за кратко време, набрзина.
Албански: haj shpejt

прокасне повеќе

Види и: касне (св.)
прокаснат
Вид збор: Глагол, свршен
Касне набрзина, како било.

разјаде повеќе

разјадат
Вид збор: Глагол, свршен
За црвје, бацили - нагризе, надупчи.
Албански: han vrima
(се разјаде) Почне да јаде лакомо.
Албански: ushqehet

ручка повеќе

ручкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
(кај малите деца) папа
Употреба: Деминутив
Примери:
Сега детето треба да ручка.

смачка повеќе

смачкаат
Вид збор: Глагол, свршен
изеде
Албански: ha
Употреба: Преносно значење

храни повеќе

хранат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се храни) Добива храна, јаде и пие.
Албански: ushqehet