educated - онтологија

изучен повеќе

изучениот
Вид збор: Придавка
Што изучил, што завршил некакво образование.
Албански: i arsimuar
Употреба: Образование

книжевен повеќе

книжевни
Вид збор: Придавка
Што е образован.
Албански: i arsimuar
Употреба: Архаизам

образован повеќе

Види и: образова (св. и несв.)
образовани
Вид збор: Придавка
Што има образование.
Употреба: Образование

пеан повеќе

пеана
Вид збор: Придавка
учен, писмен
Примери:
Пеан човек е тој.

просветен повеќе

Види и: просвети (св.)
просветени
Вид збор: Придавка
Што е образован.

развиен повеќе

развиени
Вид збор: Придавка
Духовно, умствено издигнат, кој има широк видокруг.
Примери:
Слабо развиен активист.

учен повеќе

учени
Вид збор: Придавка
Што знае многу, високо наобразуван.

школуван повеќе

школувани
Вид збор: Придавка
Кој учел школа.
Употреба: Образование

школувано повеќе

Вид збор: Прилог
школуван
Употреба: Образование