education - онтологија

едукација повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
образование
Албански: edukim
Употреба: Образование

квалификација повеќе

мн. квалификации
Вид збор: Именка, женски род
Стручна, школска подготовка, потребно знаење, способност за некаква работа.
Албански: kualifikim

наобразба повеќе

Вид збор: Именка, женски род
образование
Употреба: Образование
понатамошно образование
Употреба: Образование

настава повеќе

(едн.) наставата
Вид збор: Именка, женски род
Систематско предавање, пренесување знаења од образовни и стручни предмети во рамките на институциите на образовниот систем.
Употреба: Образование

образование повеќе

(едн.) образованието
Вид збор: Именка, среден род
Збир од знаења стекнати со учење, со школување; општо знаење.
Албански: arsim
Употреба: Образование

просвета повеќе

(едн.) просветата
Вид збор: Именка, женски род
Организирано образование и воспитување, ширење на знаења во народот.
Албански: arsimim, edukim
Употреба: Образование
Општествена дејност на образовниот систем.
Албански: arsimim, edukim
Употреба: Образование

школство повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
Гранка од просветата што ги опфаќа школите.
Употреба: Образование

школување повеќе

Вид збор: Именка, среден род
(се) школува
Употреба: Образование
Примери:
За време на школувањето.