educational - онтологија

воспитен повеќе

воспитниот
Вид збор: Придавка
Што се однесува на воспитување.

наставен повеќе

наставниот
Вид збор: Придавка
Што се однесува на настава.
Употреба: Образование

образовен повеќе

образовни
Вид збор: Придавка
Што се однесува на образование.
Употреба: Образование

педагошки повеќе

педагошкиот
Вид збор: Придавка
Што се однесува до педагог.
Употреба: Образование
Примери:
Педагошки опит.

просветен повеќе

Види и: просвети (св.)
просветени
Вид збор: Придавка
Што се однесува на просвета, на образование.
Употреба: Образование
Што е поврзан со ширењето на просветата.
Употреба: Образование

просветителски повеќе

просветителскиот
Вид збор: Придавка
Што се однесува на просветител и на просветителство.

школски повеќе

школска
Вид збор: Придавка
Што се применува во школа, што е карактеристичен за школа; што му е својствен на ученик.
Употреба: Образование
Примери:
Школска (ученичка) интерпретација.