electrify - онтологија

електризира повеќе

електризираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Наполни, полни со електрицитет.
Албански: elektrizoj
Изложи, изложува под дејство на електрицитет.
Албански: elektrizoj

електрифицира повеќе

електрифицираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Изврши, врши електрификација, воведе, воведува во употреба електрична енергија.
Употреба: Технологија

наежави повеќе

(се) наежават
Вид збор: Глагол, свршен
Се наостри за борба, за напад.
Албански: rrënqeth
Употреба: Преносно значење

наелектризира повеќе

наелектризираат
Вид збор: Глагол, свршен
Предаде електрицитет, исполни некое тело со електрицитет.
Албански: elektrizoj
Употреба: Физика
Создаде напнатост, нервоза, вознемиреност кај некого.
Албански: elektrizoj
Употреба: Преносно значење
(се наелектризира) Стане нервозен, вознемирен.
Албански: elektrizoj