embroider - онтологија

везе повеќе

везат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Украсува со вез.
Албански: qëndis

довезе повеќе

довезат
Вид збор: Глагол, свршен
Заврши со везењето.
Албански: qëndis

доизвезе повеќе

Види и: извезе (св.)
доизвезат
Вид збор: Глагол, свршен
Заврши, доизработи нешто со везење.
Албански: përfundoj
Извезе сѐ што било за везење.
Албански: qëndis

завезе повеќе

завезат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да везе.

извезе повеќе

извезат
Вид збор: Глагол, свршен
Со везење изработи нешто; заврши со везење.
Албански: qëndis

кити повеќе

китат
Вид збор: Глагол, несвршен
Употребува избрани зборови во говорот, пишувањето и сл.
Албански: stilizon
Употреба: Преносно значење

навезе повеќе

навезат
Вид збор: Глагол, свршен
Заврши со везење, направи вез.
Албански: qendisi krejt

повезе повеќе

повезат
Вид збор: Глагол, свршен
Помине во везење кратко време.

превезе повеќе

превезат
Вид збор: Глагол, свршен
Извезе повторно, уште еднаш.
Албански: qëndis përsëri