emperor - онтологија

император повеќе

мн. императори
Вид збор: Именка, машки род
Владетел, носител на врховна, воена и цивилна власт на империја.

кесар повеќе

мн. кесари
Вид збор: Именка, машки род
Највисоката титула на западноевропски владетел во средниот век.
Латински: Caesar
Употреба: Историја

падишах повеќе

(едн.) падишахот
Вид збор: Именка, машки род
Tитула на некогашните персиски цареви, наследено кај Отоманските Турци како назив за султанот и на други монарси во некои средно-источни земји, Индија.
Турски: padişah

цесар повеќе

мн. цесари
Вид збор: Именка, машки род
цар
Употреба: Книжевен збор