emphasize - онтологија

забележи повеќе

забележат
Вид збор: Глагол, свршен
Истакне, одбележи нешто.
Албански: theksoj

нагласи повеќе

нагласат
Вид збор: Глагол, свршен
Истакне, издели по важност нешто при зборување, при излагање.
Албански: theksoj

нагласок повеќе

мн. нагласоци
Вид збор: Именка, машки род
Посебно значење или истакнување на предмет, идеја, факт.

одбележи повеќе

одбележат
Вид збор: Глагол, свршен
Истакне, нагласи нешто.
Албански: theksoj, nënvizoj
Употреба: Преносно значење

подвлече повеќе

подвлечат
Вид збор: Глагол, свршен
истакне, нагласи
Албански: theksoj

потцрта повеќе

потцртаат
Вид збор: Глагол, свршен
Подвлече, истакне во усна и писмена реч.
Албански: nënvizoj, theksoj

тумбури повеќе

тумбурат
Вид збор: Глагол, несвршен
Наметливо истакнува (покажува, става) нешто во прв план, става некому нешто пред нос.
Албански: theksoj, nënvizoj
Употреба: Разговорно
Примери:
Што туку ми го тумбуриш бокалов, ти реков дека не сакам да пијам.