encrust - онтологија

вкорави повеќе

вкорават
Вид збор: Глагол, свршен
Направи да биде како кора.
Албански: formoj kore
(се вкорави) Се направи како кора, се стврдне.
Албански: vë kore, forcohet
Употреба: Медицина

закорави повеќе

закорават
Вид збор: Глагол, свршен
Фати, добие кора.
Албански: formoj kore
(се закорави) Се покрие со кора.
Албански: mbështjell me kore
(се закорави) Се втврдне, стане корав.
Албански: forcoj

короса повеќе

коросаат
Вид збор: Глагол, свршен
Фати кора, се здрви по површината.
Употреба: Разговорно

крастоса повеќе

крастосаат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи нешто да добие краста.
Албански: bëj dregëz

окорави повеќе

(се) окорават
Вид збор: Глагол, свршен
Фати кора, се покрие со кора.
Албански: zë kore
Затврдне, се стврдне, стане како кора.
Албански: forcohet, zë kore

скорави повеќе

скорават
Вид збор: Глагол, свршен
Образува кора.
Албански: zë kore
Примери:
Студен ветер го скорави снегот.
(се скорави) Добие кора.
Албански: zë kore
Примери:
Се скорави калта.

скоравува повеќе

Види и: скорави (св.)
(се) скоравуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) скорави