enlightenment - онтологија

просветителство повеќе

(едн.) просветителството
Вид збор: Именка, среден род
Историска фаза, претходник на Француската револуција, во која преовладува рационализам и верба во напредокот; против суеверие, предрасуди и покорност пред авторитети.

просветление повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
Јасност на сознавањето.
Употреба: Книжевен збор