enter - онтологија

влага повеќе

влагаат
Вид збор: Глагол, несвршен
влегува
Албански: fus, shtij
Употреба: Дијалектен збор

влегува повеќе

Види и: влезе (св.)
влегуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
влезе
Албански: hyj, fus

влезе повеќе

влезат
Вид збор: Глагол, свршен
Заземе определено место, општествена позиција итн.
Албански: hyrje
Се вклучи како дел во составот на нешто.
Албански: hyrje
Започне одредено животно доба, определена година од животот.
Албански: hyrje

внесе повеќе

внесат
Вид збор: Глагол, свршен
Запише, вметне текст, ознака и сл.
Албански: fus

довлезе повеќе

Види и: влезе (св.)
довлезат
Вид збор: Глагол, свршен
Влезе до крај.

забие повеќе

забијат
Вид збор: Глагол, свршен
(се забие) се забоде, се вовлече
Албански: hyj

завлезе повеќе

завлезат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да влегува.
Албански: hyn
Навлезе подлабоко, повнатре во нешто.
Албански: hyn fellë
Навлезе во некоја работа, состојба, во определен временски период.
Албански: hyn
Употреба: Преносно значење

јави повеќе

јават
Вид збор: Глагол, свршен
(се јави) се пријави
Албански: lajmërua

навлезе повеќе

Види и: влезе (св.)
навлезат
Вид збор: Глагол, свршен
Влезе подлабоко во некоја средина.
Албански: depërtoj, hy thell
Изврши голем дел од некоја работа, прошири знаења, се задлабочи во нешто.
Албански: fut, hyj
Употреба: Преносно значење
Стигне до некоја возраст.
Албански: hy, arrij
Употреба: Преносно значење

позавлезе повеќе

Види и: завлезе (св.)
позавлезат
Вид збор: Глагол, свршен
Завлезе малку повеќе.

понавлезе повеќе

понавлезат
Вид збор: Глагол, свршен
Навлезе уште малку, донекаде.
Албански: hyj edhe pak
Навлезе во некоја работа, состојба, проблем и сл.
Албански: hyj, thellohem, futem

стапи повеќе

стапат
Вид збор: Глагол, свршен
Влезе некаде.
Албански: hyri