epic - онтологија

еп повеќе

мн. епови
Вид збор: Именка, машки род
Литературна творба во стихови во која се опишани нечии херојски дела или значајни историски настани.

епика повеќе

(едн.) епиката
Вид збор: Именка, женски род
Еден од литературните родови (покрај лирика и драма) кој се карактеризира со опширно и објективно раскажување на некоја случка или настан без да се внесуваат субјективни чувства.
Употреба: Литература

епопеја повеќе

мн. епопеи
Вид збор: Именка, женски род
Низа настани што се опишуваат во епска песна.
Албански: epope
Употреба: Литература
Голем, важен историски настан од особено значење за еден народ.
Албански: epope
Употреба: Преносно значење

песна повеќе

мн. песни
Вид збор: Именка, женски род
Дел од епос; составен дел од некои народни епоси.
Албански: epikë
Употреба: Литература