essay - онтологија

есеј повеќе

мн. есеи
Вид збор: Именка, машки род
Преоден литературен жанр, кратка расправа за некое прашање од литературата, културата, филозофијата во која на научната обработка ѝ се придружуваат белетристички стилски средства.
Француски: essai
Употреба: Литература

оглед повеќе

мн. огледи
Вид збор: Именка, машки род
Вид кратка и концизна книжевна расправа.
Албански: sprovë
Употреба: Литература