essential - онтологија

битен повеќе

битни
Вид збор: Придавка
Што ја прави суштината на нешто, што е главно обележје, што е основен, главен.

битов повеќе

битови
Вид збор: Придавка
Што се однесува на бит, начин на живот.

витален повеќе

витални
Вид збор: Придавка
Што е суштествен, значаен, од голема важност.

есенцијален повеќе

есенцијалниот
Вид збор: Придавка
Што е важен, суштински.

јадровит повеќе

јадровитиот
Вид збор: Придавка
Суштински, што го содржи најважното.
Употреба: Книжевен збор

мериторен повеќе

мериторниот
Вид збор: Придавка
Што е битен, суштински.

органски повеќе

органски
Вид збор: Придавка
Што е суштински поврзан со нешто, што е суштествен.
Албански: organik

основен повеќе

основни
Вид збор: Придавка
Што ја прави основата.
Албански: kryesor

суштествен повеќе

суштествени
Вид збор: Придавка

суштински повеќе

суштинска
Вид збор: Придавка
Што се однесува на суштина.