establish - онтологија

вообичаи повеќе

вообичаат
Вид збор: Глагол, свршен
Прифати нешто како обичај, како навика.
Албански: pranoj

воспостава повеќе

Види и: воспостави (св.)
воспоставаат
Вид збор: Глагол, несвршен
воспостави
Албански: vendos, themeloj

воспостави повеќе

воспостават
Вид збор: Глагол, свршен
Обнови нешто, врати во претходно состојба.
Албански: rivendos
Оствари, направи, создаде нешто.
Албански: krijoj

востанови повеќе

востановат
Вид збор: Глагол, свршен
Обнови, воведе нешто.

втемели повеќе

втемелат
Вид збор: Глагол, свршен
(се втемели) Се вкорени, се всади, се зацврсти.
Албански: themeloj
Употреба: Преносно значење

етаблира повеќе

етаблираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
воспостави, зацврсти, зацврсне
Француски: établir
Употреба: Книжевен збор

заведе повеќе

заведат
Вид збор: Глагол, свршен
Воведе, воспостави некаква состојба.
Албански: themeloj

затврди повеќе

затврдат
Вид збор: Глагол, свршен
зацврсти, утврди
Албански: themeloj
(се затврди) Се востанови, стане вообичаен.
Албански: themeloj

образува повеќе

образуваат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Создаде, создава, организира, формира група, здружение и сл.
Албански: formoj, themeloj

основе повеќе

основат
Вид збор: Глагол, свршен
Постави темели на нешто.
Албански: themeloj

основува повеќе

Види и: основе (св.)
основуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
основе
Албански: themeloj

постави повеќе

постават
Вид збор: Глагол, свршен
основа, формира, создаде
Албански: themelon

установи повеќе

установат
Вид збор: Глагол, свршен
(се установи) се одомаши
Албански: ngulit, vendos

устоличи повеќе

устоличат
Вид збор: Глагол, свршен
Длабоко навлезе, зацврсти.

учи повеќе

учат
Вид збор: Глагол, несвршен
(со предмет) Основува, развива некоја мисла, теорија.
Албански: mëson
Употреба: Книжевен збор