estimate - онтологија

даде повеќе

дадам
Вид збор: Глагол, свршен
Одреди години, возраст.
Албански: vlerësoj

мера повеќе

мн. мери
Вид збор: Именка, женски род
мерило
Албански: masë, matje
Употреба: Преносно значење

оцена повеќе

мн. оцени
Вид збор: Именка, женски род
Преценка за размерот, количината на нешто.
Албански: vlerësim

оцени повеќе

оценат
Вид збор: Глагол, свршен
Прецени, даде преценка за размерот, количината на нешто.
Албански: vlerësoj

прецени повеќе

преценат
Вид збор: Глагол, свршен
Одреди преголема вредност, значење и сл.
Албански: mbivlerësoj
оцени, процени
Албански: vlerësoj
Употреба: Ретко

преценка повеќе

мн. преценки
Вид збор: Именка, женски род
оценка, проценка

процена повеќе

мн. процени
Вид збор: Именка, женски род
Оценување на вредноста на нешто.
Албански: vlerësim

процени повеќе

проценат
Вид збор: Глагол, свршен
Даде, донесе мислење, став.
Албански: vlerësoj

смета повеќе

сметаат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се смета) Се оценува на некој начин.
Албански: vlerësim

цени повеќе

ценат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Определува цена, вредност на нешто или некого; дава оценка, проценува нешто или некого.
Употреба: Економија