evade - онтологија

ескивира повеќе

ескивираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Се тргне настрана за да одбегне удар.
Француски: esquiver Албански: eskivoj
Употреба: Спорт
Одбегнува да направи нешто.
Албански: eskivoj, shmangem
Употреба: Преносно значење
Примери:
Ескивираше да одговори на најважното прашање.

избегнува повеќе

избегнуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
избегне
Албански: shmang

измрда повеќе

Види и: мрда (несв.)
измрдаат
Вид збор: Глагол, свршен
Се извлече од некоја договорена работа.
Албански: shmang
Употреба: Преносно значење

одбегне повеќе

одбегнат
Вид збор: Глагол, свршен
Избегне да направи нешто, не направи нешто.
Албански: shmangem

позатаи повеќе

Види и: затаи (св.)
позатаат
Вид збор: Глагол, свршен
Затаи нешто во некоја мера.

утаи повеќе

утаат
Вид збор: Глагол, свршен
прикрие, скрие
Албански: fsheh
Употреба: Административен термин
(се утаи) се прикрие
Албански: fsheh

утајува повеќе

Види и: утаи (св.)
утајуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) утаи