event - онтологија

забава повеќе

мн. забави
Вид збор: Именка, женски род
Приредба со музика, танцување и сл.
Албански: zbavitje

згода повеќе

мн. згоди
Вид збор: Именка, женски род
случка, доживување
Албански: rast

настан повеќе

мн. настани
Вид збор: Именка, машки род
Важно случување, факт, појава во општествениот или во личниот живот.
Албански: njgjarje

појава повеќе

мн. појави
Вид збор: Именка, женски род
Настан, случување во секојдневниот или во општествениот живот.
Албански: ngjarje

приредба повеќе

мн. проредби
Вид збор: Именка, женски род
културно-забавна претстава

собитие повеќе

мн. собитија
Вид збор: Именка, среден род
важна случка
Употреба: Архаизам

сторение повеќе

Види и: сторенија (ж.)
мн. сторенија
Вид збор: Именка, среден род
сторенија
Употреба: Архаизам

сторенија повеќе

мн. сторении
Вид збор: Именка, женски род
настан, случување
Употреба: Архаизам