exaggerate - онтологија

забега повеќе

забегаат
Вид збор: Глагол, свршен
Претера во нешто, излезе од тоа што е нормално, вообичаено.
Албански: ekzagjeroj
Употреба: Преносно значење

забегне повеќе

Види и: забега (св.)
забегнат
Вид збор: Глагол, свршен
забега

прекардаши повеќе

прекардашат
Вид збор: Глагол, свршен
Претера, надмине мера.
Употреба: Разговорно

пресоли повеќе

пресолат
Вид збор: Глагол, свршен
Премине граница, претера во нешто.
Албански: teproj
Употреба: Преносно значење

претера повеќе

претераат
Вид збор: Глагол, свршен
Премине мерка, определена граница во нешто; прикаже, претстави нешто поголемо отколку што е.
Албански: teproj

преувеличи повеќе

преувеличат
Вид збор: Глагол, свршен
Претстави некого или нешто во поголеми размери одошто се.

пумпа повеќе

пумпаат
Вид збор: Глагол, несвршен
зголеми, увеличи
Албански: rrit, shtoj
Употреба: Преносно значење
Примери:
Ги пумпа цените - ги зголеми цените.

увеличи повеќе

увеличат
Вид збор: Глагол, свршен
Претера во прикажување или опишување на нешто.
Албански: ekzagjërim
Примери:
Ти намерно ја увеличи работата.

увеличува повеќе

увеличуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
претерува
Албански: ekzagjërim