exceed - онтологија

забразди повеќе

забраздат
Вид збор: Глагол, свршен
Претера во нешто, отиде предалеку; ја премина дозволената граница.
Албански: teproj, tejkaloj
Употреба: Преносно значење

засени повеќе

засенат
Вид збор: Глагол, свршен
Надмине, престигне некого во нешто.
Албански: tejkaloj
Употреба: Преносно значење

надвиши повеќе

надвишат
Вид збор: Глагол, свршен
Надмине во нешто, во некое обележје.
Албански: tejkaloj

надработи повеќе

надработат
Вид збор: Глагол, свршен
Сработи над определеното, повеќе отколку што треба.
Албански: punoj më tepër

надрасне повеќе

надраснат
Вид збор: Глагол, свршен
Надмине некого во нешто, покаже посилно изразема особина (во умеење, знаење, дарба, способност за нешто и др.)
Албански: tejkaloj
Употреба: Преносно значење

наткаже повеќе

наткажат
Вид збор: Глагол, свршен
Покаже во поголем број, во поголема мера отколку што е.

наткрили повеќе

наткрилат
Вид збор: Глагол, свршен
Надвисне над нешто, надвижи нешто.
Албански: krrusem mbi diçka

натфрли повеќе

натфрлат
Вид збор: Глагол, свршен
Надмине определена мера, направи нешто повеќе од определеното.
Албански: hedh

престаса повеќе

престасаат
Вид збор: Глагол, свршен
Има во изобилство, повеќе од потребното.
Албански: tejkaloj

престигне повеќе

престигнат
Вид збор: Глагол, свршен
Има во изобилство, повеќе од потребното.
Албански: tejkalon

префрли повеќе

префрлат
Вид збор: Глагол, свршен
Помине одредени години во живот.
Албански: kaloj
Употреба: Ретко

пречекори повеќе

пречекорат
Вид збор: Глагол, свршен
Помине дозволена граница, наруши одредени норми.
Албански: tejkaloj