exchange - онтологија

даде повеќе

дадам
Вид збор: Глагол, свршен
плати, размени, продаде
Албански: këmben

замени повеќе

заменат
Вид збор: Глагол, свршен
Изврши размена, даде едно нешто за да добие друго нешто.
Албански: këmbej

измени повеќе

изменат
Вид збор: Глагол, свршен
Смени, замени со друг, таков или поинаков.
Албански: ndërrim

менува повеќе

менуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Употребува наизменично.
Албански: ndërroj, këmbej
Дава нешто во замена за друго; разменува.
Албански: këmbej
Употреба: Економија
(се менува) се разменува
Албански: këmbej

подзамени повеќе

Види и: замени (св.)
подзаменат
Вид збор: Глагол, свршен
Замени малку.

размени повеќе

разменат
Вид збор: Глагол, свршен
Даде нешто во замена за друго, обично со иста вредност.
Албански: këmbim
Случајно смени едно нешто за друго.
Албански: këmbim
сподели, каже
Албански: shpërndaj
Употреба: Разговорно
(се размени) Смени меѓу себе.
Албански: këmbim

расипе повеќе

расипат
Вид збор: Глагол, свршен
За пари - разбие, размени.
Албански: shkëmbim

смени повеќе

сменија
Вид збор: Глагол, свршен
Отстрани од некоја должност, симне, собори.
Албански: shkëmbim
Даде едно нешто за друго.
Албански: shkëmben
(за пари) размени
Албански: shkëmben

трампи повеќе

трампат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
(се трампа) Прави трампа со некого.
Албански: tramb, shkëmbim
Примери:
Ајде да се трампиме.