executioner - онтологија

главорез повеќе

Види и: главосек (м.)
мн. главорези
Вид збор: Именка, машки род
главосек

главосек повеќе

мн. главосеци
Вид збор: Именка, машки род
Човек што сече глави.

егзекутор повеќе

мн. егзекутори
Вид збор: Именка, машки род
Извршител на смртна казна.
Албански: ekzekutor

палач повеќе

мн. палачи
Вид збор: Именка, машки род
џелат

погубник повеќе

мн. погубници
Вид збор: Именка, машки род
Тој што извршува погубување.

џелат повеќе

мн. џелати
Вид збор: Именка, машки род
Извршител на смртни пресуди.
Турски: cellat Албански: xhelat, ekzekutues
Употреба: Правда